Søk

 
 

Skoliose

Defineres som side til side deviasjon (skjevhet) av ryggsøylen i frontalplanet. Deformiteten forekommer faktisk i varierende grad i alle tre plan, dvs at det kan være avvik i forhold til normal lordose og kyfose og rotasjon av ryggsøylen.
 

Idiopatisk skoliose (dvs.årsaken er ukjent) er vanligst, og ses oftest hos unge jenter.Flere sykdommer og tilstander forårsaker skoliose; nevrologiske sykdommer, genetiske tilstander, abnormaliteter i columna.

SYMPTOMER OG TEGN: Synlig skjevhet i rygg, skuldre, hofter og bryst. Ryggsmerter og vanskeligheter med å puste. Kurver vil vises på røntgen.

BEHANDLING Behandling avhenger alvorlighetsgrad og pasientens alder. Trening og fysioterapi er nyttig for å opprettholde styrke i mage og rygg. Ved mindre skolioser (mindre enn 30 grader), gjøres det sjelden noe. Korsetter vil kunne forhindre at skoliosen forverres, og evt kunne hjelpe i forhold til pustevansker etc. Kirurgi er aktuelt ved progredierende alvorlige skolioser.

RELATERTE HJELPEMIDLER:


Kilder Scoliosis research society pathophysiology (Nowak, Handford)

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS