Søk

 
 

Innleggssåler

Innlegsåler betales fullt ut av brukeren, og har som funksjon å avlaste, gi smertebehandling, profylakse av ulike deformiteter og smerter, spredning av belastning, støtdempning og korrigerende feilstillinger.
Desse lages ofte ved å justere og forandre halvfabrikerte såler av lær og plastmaterialer der plasten er enten hard eller mjuk eller ein kombinasjon av desse.
Innleggsåler kan også, som fotsenger lages fra grunn av etter ein gipsavstøpning eller ved scanning.
For at ein innleggsåle skal virke best mulig, bør den fylle heile skoens bindsåle. Dette kan føre til plassproblem i skoen, spesielt i tåpartiet. Brukeren bør derfor oppfordres til å bruke sko med god plass for tærne, snøring og god helkappe. Innleggsåler kan lages som 3/4 såler som slutter like i bakkant av tåballane for å unngå dette probemet, men desse kan ha noko mindre avlastande og korrigerande effekt.
Innleggsåler blir brukt ved anisomeli/beinlengdeforskjell der ein utligner inni skoen. Anbefalt maksimal oppbygging inni ein sko er ca 1 cm. Ved anisomelier større enn dette, bør ein ideelt sett ta det under skoen for å unngå at helen kjem for høgt opp i skoen og mister holdet av helkappa. Dette kan skape kipping og gnagsår.
Ved anisomelier på over 2 cm på voksne og 1,5 cm på barn i vekst, kan ein søke NAV om refusjon av utgifter til oppbygg.
Sålene blir laga etter gips eller etter avtrykk av foten enten i skumeske eller på blåpapir.

Relaterte diagnoser
Beinhinnebetennelse


Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  April 2018 >
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS