Søk

 
 

Fotsenger

Fotseng er en ortose formet som en innleggssåle, og har som formål å korrigere en feilstilling eller avlaste trykkpunkter under foten - eller en kombinasjon av dette. Fotsenger produseres etter et avtrykk i en skumboks. Avtrykket kan modelleres i gips eller en skanner før det støpes eller freses en såle i et skummetplastmateriale (ofte etylen-vinyl acetat(EVA), det samme materialet som brukes bl.a. som mellomsåle i sko).
Fotsenger kan lages myke (avlastende), harde (korrigerende) eller noe midt i mellom.
Pr idag har vi 8-10 ulike hardheter å velge mellom - disse kan også kombineres på ulike måter. Ortopediingeniøren
vil gjøre en vurdering på materialvalg ut fra dine føtter, og sammen med deg finne den beste løsningen.

Fotsenger tar noe plass i skoene, og enkelte typer sko er det vanskelig å bruke fotsenger i. Ortopediingeniøren vil hjelpe med å vurdere ulike sko, og tilpasse sålene så langt det lar seg gjøre. En riktig sko kan være vel så viktig for føttene som gode innleggssåler. Det finnes ulike trekk som kan limes på sålen. Skinn er glatt, og gjør at foten glir lett ned i skoen. Alcantara er lunere og sterkere, og det finnes også tekstiler som er vevd med antibakterielle fibre (sølvioner). Noen synes likevel at sålen er best uten trekk, da er de enklere å vaske.

Fotsenger dekket av NAV har en egenandel som må betales uavhengig av om man har frikort. Normalt dekkes ett par årlig, men det kan være enkelte unntak ved vekst eller av hygieniske grunner. Vi gjør oppmerksom på at NAV må gjøre vedtak om dekning av utgiftene før vi kan produsere fotsengene. Haster det med tilpasningen, er det mulig å legge ut full pris på forhånd, og få tilbakebetalt dersom det blir positivt vedtak fra NAV. Vanlig produksjonstid er 21-28 dager fra det bestilles prøvetime.

Relaterte diagnoser:
Diabetes
Hulfot
Calcaneovalgus
Charcot-Marie-Tooth

 

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  April 2018 >
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS