Søk

 
 

Klumpfotortose

Ortose for klumpfot brukes for å korrigere feilstillinger eller holde deformiteten i korrigert stilling slik at den ikke går tilbake i vekstperioden.
Det finnes utallige varianter av ortoser som brukes i klumpfotbehandling i dag, noen er prefabrikert mens andre er helt tilpasset den enkelte.

Vi bruker i hovedsak to typer ortoser:                                                                                                                                                          Individuelt tilpasset dynamisk ortose etter gipsavstøp, også kjent som Vikhagen ortose(oppkalt etter ortopediingeniør Gudmund Vikhagen, Stavanger)(KAFO - knee ankle foot orthotics)

Dennis Brown-ortose (FAO- foot abduction orthotics).                                                                                                                                  Dynamisk ortose tillater barnet å bevege foten. Utformingen er i tre deler: fotdel, leggdel og lårdel. Den er utstyrt med ankelledd og kneledd med "fri bevegelse". Korrigerer alle feilstillinger i en klumpfot.

Dennis-Brown ortosen er prefabrikert og består av en skinne/stang festet i et par sko. Skoene roteres ut 45-75 grader.

Hvordan foregår konsulatsjonen hos oss?                                                                                                                                   

En ortoped(legespesialist henviser barnet til oss og rekvirer hjelpemidlet(dvs. NAV dekker utgiftene). Når vi bruker Dennis Brown-ortosen har vi deler på lager slik at barnet får ortosen samme dag som det tas av gips. Ved dynamisk ortose tas det gipsavstøp ved siste gipsskifte slik at ortosen er klar når gipsbehandlingen er ferdig. Produksjonen tar ca. 1 uke.

Barnet må stadig ha nye ortoser fordi de vokser veldig fort de første månedene. det er viktig at ortosen sitter så godt som mulig, men det skal ikke bli gnagsår. Det er vanlig at barnet blir litt rød på huden.

Hvor lenge ortosen skal være på bestemmes av rekvirerende lege(ortoped) og/eller behandlingsteam(dvs lege, fysioterapeut, ortopediingeniør). Enkelte skal bruke ortosen hele døgnet(untatt bading/tøyning/skifting) og avta etter hvert og deretter som nattortose.

Vi er med på flere tverrfaglige team hvor klumpfotbarn kommer til kontroll. Dette teamet består av ortoped, fysioterapeut og ortopediingeniør.

Det er vanlig at ortosen brukes til barnet er 3-5 år, men dette vurderes individuelt.

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS