Søk

 
 

Ankelortose

Hensikten med bruk av ankelortser er å forhindre deformitet og korrigere den. Avlaste for skadet eller svak kroppsdel og forbedre svekket funksjon. I tillegg kan bevegelsesmønsteret kontrolleres. Det er mange forskjellige ankelortoser, det er viktig å beskrive hva slags funksjon ortosen skal ha og ikke bare typen. Aktuelle diagnoser: Pes Equino Varus Adductus, Dropfot, Calcaneovarus, Polio, Diabetes-sår/Charcot, CP, MS, leddbåndskader, Charcot Marie Tooth, Ehlers-Danlos´syndrom.
Totalavlastende Ankel Fot Ortose (Tafo)

Brukes ved sår og Charcotfot , gjerne kombinert med instabilitet i fot/ankel. En Tafo lages individuelt etter en gipsavstøpning. Den lages vanligvis med en rullesåle. Ved sår, skal Tafoen avlaste såret slik at brukeren kan være gående. Tafoen gir kompresjon og varme som er to gunstige faktorer for sårtilheling. Ved Charcotfot skal Tafoen stabilisere fot/ankel, avlaste sårutsatte områder og forhindre deformitet. Et alternativ til en Tafo er å gipse benet.

Dropfotortoser

Finnes i flere varianter, både prefabrikkert og individuelt tilpasset. Funksjonen til ortosen er å assistere dorsalfleksjon og hindre plantarfleksjon i ankel. Noen ortoser gir også støtte sideveis for å hindre supinasjon.


Prefabrikkerte ortoser: Dictus bånd/ Foot Up er et bånd som festes rundt ankelen med strikker som festes til skoen. Den gir et lett løft av foten. Det finnes også en utgave som brukes uten sko med en mansjett rundt forfoten. Polypropylen ortoser gir støtte bak på leggen og under foten. Den må brukes i en sko. Den hindrer plantarfleksjon. Karbonortoser finnes i flere varianter. De må brukes i en sko. Karbon er stivere og materialet er tynnere enn polypropylen. Disse ortosene hindrer plantarfleksjon og noen modeller hindrer også supinasjon. Peroneus fjær er en lett metallortose med et bånd øverst på leggen og tynne metallstag ned til en fjær som festes under skoen. Den gir et lett dorsalløft av foten.

Individuelt tilpassete ortoser: Klenzak er en metallortose som festes til en sko eller en såle. Den har ledd med dorsalløft i ankel. Den har en bøyle øverst på leggen og sideskinner ned til sko eller såle. Den gir også sidestøtte og det kan i tillegg settes på stabiliserende stropper rundt ankel. Ortoser etter gipsavstøpning kan lages i ulike materialer, mest brukt er polypropylen og karbon. De kan lages med eller uten ankelledd. De lages gjerne der man trenger en ektra kraftig ortose eller der man har store supinasjonsfeilstillinger. Man kan også kontrollere stillingen i ankelleddet og slik påvirke hyperekstensjon i kneet.

Ankelortoser for varus/valgus instabilitet

Her finnes det flere ulike varianter. Ortosene støtter ankelen sideveis, men skal ikke påvirke dorsal/plantarfleksjonen. De brukes som oftest i en sko. Av prefabrikkerte finnes det mange modeller, med eller uten ankelledd, noen beregnet på sportsbruk. De kan også lages etter gipsavstøpning. Da lages ortosen gjerne i skinn/lær med plastforsterkning medialt og lateralt på ankelen. Dette kalles ofte en ankelstiver.

Rigid afo

Brukes når man trenger en total avstivning og stabilisering av ankel og fot. Eksempel på diagnoser: Varig instabilitet etter Charcotfot, artrose, Tibialis posterior svikt. Ortosen lages etter en gipsavstøpning. Den lages i skinn/lær med forsterkning i termoplast eller karbon. Ortosen immobiliserer fotens ledd og fordeler trykket over en større flate. Den bør kombineres med en sko med rullesåle.

Walker

En Walker er en prefabrikert rigid afo med en rullesåle. Den brukes gjerne postoperativt for eksempel etter akillesruptur. Noen har justerbare ankelledd. Den innvendige polstringen kan byttes ut.

Avlastende/profylaktisk sårortose

Her finnes det flere prefabrikerte ortoser. De er laget for å avlaste hælen i liggende eller sittende stilling og er altså ikke laget for å gå med ortosen. De er godt polstret og har en bøyle bak og under hælen slik at hælen ligger helt fritt. Brukes for å forebygge eller avlaste hælsår. Polstringen kan tas av og vaskes eller byttes.

Ankelortoser for barn

Til barn er det ikke så mange prefabrikerte ankelortoser, derfor må de oftes lage etter gipsavstøp eller mål. Plastortoser er mest brukt.

Lang stiv ankel-fot-ortose (afo) brukes ved hyperekstensjon i kneet, ingen passiv dorsalfleksjon og stor pronasjon eller supinasjon i ankel og fot.

Lang leddet ankel-fot-ortose (afo) brukes ved manglende kontroll i fot og ankel, mer enn 5 grader passiv dorsalfleksjon, hyperekstensjon i kneet, stor supinasjon/pronasjon i ankel og fot. kan påmonteres bånd for å begrense dorsalfleksjon. Denne ortosen kan også lages med fri bevegelse. Fjærbelastede ortoser av typen i polypropylen og klenzak bør unngås hvis pasienten har spasmer.

Supra-malleolær-ortose (smo) lages i 3 hovedvarianter som kan modifiseres.

1. Denne ortosen er åpen fortil og baktil på leggen og kontrollerer supinasjon/pronasjon i subtalarleddet og midttarsalledd. Her forutsettes det at pasienten lander med hælen først ved gange.

2. Ved å lukke ortosen baktil på leggen kontrolleres supinasjon/pronasjon i foten. Ortosen gir noe dorsalfleksjon og kan hindre litt hyperekstensjon kneet.

3. Ortosen som er lukket fortil på leggen kontrollerer supinasjon/pronasjon og hindrer dorsalfleksjon.

For å forsterke korreksjonen av supinasjon/pronasjon kan mediale/laterale kile bygges på sko eller ortose. Ved å justere høyden på leggen kan supinasjon/pronasjon bedres.

Fotortose som denne typen forutsetter god kontroll i ankelledd, det kan bedre kontroll i subtalarledd og korigere supinasjon/pronasjon i midttarsalledd. Denne ortosen hindrer ikke bevegelsen i ankelleddet.

Klenzak er skinner av metall som festes på sko med ledd i ankelen. Leddet kan sperres i forskjellige vinkler. Denne typen brukes hvis det er praktisk vanskelig å ha ortose inne i skoen.

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS