Søk

 
 

Charcotdeformitet

Charcotdeformitet er en tilstand i foten som kan føre til uttalte deformiteter med utvikling av trykksår. I dag er diabetes den vanligste årsaken, spesielt etter mer enn 10 års varighet. Forekomsten er <1% i nevropatiske føtter. 25% har bilaterale forandringer. Hva som utløser deformiteten er uklart. Spontane frakturer eller gjentatt traume mot en ikke sensibel fot i kombinasjon med autonom og perifer nevropati er viktige komponenter.
Det kliniske bildet av en akutt Charcotfot viser en rød, varm og hoven fot. På grunn av den sensible nevropatien er det sjelden smerter. Sykdommen innledes med en akutt destruktiv fase. På MR/ røntgen ser man ulike stadier: benmargsødem, frakturer, feilstillinger. Dette går etter hvert over i en reparasjonsfase med mindre hevelse og rødhet og nydannelse av benvev. Forløpet kan vare fra 6 måneder til 2 år.

Behandlingen av en akutt Charcotfot er immobilisering av fot og ankel i en TAFO. Denne må stadig forandres og fornyes etter som hevelsen går ned og benet forandrer seg. Pasienten kan da være gående, selv om man skal gå minst mulig i akuttfasen. Noen steder brukes gips i stedet for ortose. Målet er å forhindre alvorlige deformiteter. Etter at det akutte forløpet er over og foten har blitt stabil, må pasienten ha godt tilpassede fotsenger og spesialsko eller ortopedisk sydde sko. Noen ender opp med en instabil fot/ankel og trenger en AFO.

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  April 2018 >
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS