Søk

 
 

Diabetes

Diabetes Mellitus (sukkersyke) er nedsatt eller manglende evne til å utnytte karbohydrater til næring i kroppen pga manglende insulinproduksjon eller insulinresistens. Type 1-diabetes, også kalt insulinavhengig diabetes, oppstår i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos barn, ungdom og unge voksne. Type 2-diabetes, ikke-insulinavhengig diabetes, rammer for det meste personer over 40 år. Men stadig yngre mennesker får også type 2-diabetes. I Norge har i dag rundt 250.000 personer diabetes. Av disse har rundt 25.000 type 1-diabetes, mens resten har type 2-diabetes. Rundt halvparten av dem med type 2-diabetes har ennå ikke fått diagnosen, og lever i dag med diabetes uten selv å vite om det.
SYMPTOMER OG TEGN Diabetes Mellitus kan medøre flere typer senvirkninger; nefropati (nyreforandringer), retinopati (øyeforandringer) og nevropati (nerveforandringer). Ved diabetisk nevropati blir særlig føttene rammet, og man får nedsatt følelse, feilstillinger og nedsatt sirkulasjon. Personer med diabetes har lettere for å få sår på bena enn andre. Sårene har ofte vanskelig for å gro. Dette skyldes vanligvis en kombinasjon av nerveskade og nedsatt blodsirkulasjon til føttene. Årlig foretas ca 500 amputasjoner pga diabetes. (Norges diabetesforbund)

BEHANDLING Ortopediteknisk behandling avhenger av alvorlighetsgraden. Ved nevropati må føttene beskyttes slik at ikke sår oppstår. Fotsenger retter opp eventuelle korrigerbare feilstillinger og avlaster trykkutsatte punkter.Spesialsko med god bredde, dybde og uten innvendige sømmer vil ofte være aktuelt sammen med fotsenger. I tilfeller med store feilstillinger og delamputasjoner, kan ortopedisk sydde sko være aktuelt. Har det oppstått er nevropatisk sår er total avlastning av såret avgjørende for om såret gror, og sårortose kan tilpasses. I Norge er det mange benamputerte som har diagnose diabetes, og bruker proteser. De senere år har målrettet fokus på behandling av pasienter med diabetes vært med på å redusere antallet benamputasjoner. [[1]] Artikkel fra den norske legeforening om behandling av diabetiske fotsår. [[2]]

EGENBETALING FOTSENGER
Dersom spesialist i indremedisin eller ortopedi har godtgjort at brukeren har behov for hyppig utskiftning av fotseng på grunn av forebygging eller behandling  av alvorlig sårdannelse ved diabetes mellitus, dekkes utgiftene for mer enn et par fotsenger pr. år fullt ut. Egenandel for første par er kr 450,- som brukeren må betale selv.
 
RELATERTE HJELPEMIDLER:

Kilder Norges Diabetesforbund

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS