Søk

 
 

Ortopediingeniør

En ortopediingeniør arbeider med å ta mål til, designe/konstruere og tilpasse ortopediske hjelpemidler. Det er stort sett ingeniører du møter på klinikken når du skal ta mål til hjelpemidler. Du kan også møte ortopediteknikkere som er spesielt kurset/opplært i enkelte hjelpemidler, som f eks idrettsrelaterte hjelpemidler.
Ortopediingeniøren er utdannet ved Høgskolen i Oslo, avdeling helsefag, ortopediingeniørutdanningen eller tilsvarende utdanning fra utlandet og har tilegnet seg teknisk-medisinsk-menneskeorientert og samfunnsmessig kunnskap. For å bli ortopediingeniør må du gjennomføre en treårig høgskoleutdanning. Etter utdanningen må du i tillegg gjennomføre to års turnus ved et godkjent ortopedisk verksted før du får offentlig godkjenning som ortopediingeniør.

Den tekniske delen av arbeidet består i å ta mål, lage avstøpninger og konstruere ortopediske hjelpemidler; proteser, ortoser og ortopedisk fottøy. Deretter blir hjelpemidlene tilpasset den enkelte bruker. Medisinsk kunnskap er viktig for å forstå de sykdoms- og skadetilstander som kan medføre behov for ortopediske hjelpemidler og for å få innsikt i hvordan dette påvirker psykiske og sosiale forhold. Den menneskeorienterte delen av arbeidet krever gode kommunikative og empatiske evner som er sentralt i samhandlingen med brukerne. Samfunnskunnskap er nødvendig for forståelsen av den rolle ortopediingeniøren spiller i en større helsepolitisk sammenheng.

Ortopediingeniøren vurderer både livssituasjonen, funksjonshemmingen og helsetilstanden til hver enkelt bruker, for å finne ut hvilke hjelpemidler som passer best. Hjelpemidler velges i samarbeid med brukeren, og en viktig del av ortopediingeniørens oppgave består i å informere og veilede brukeren om valg av hjelpemiddel. Det er ofte nødvendig med et omfattende treningsopplegg for at brukeren skal kunne nyttiggjøre seg hjelpemiddelet på best mulig måte. Ortopediingeniøren samarbeider nært med andre helsearbeidere i denne rehabiliteringsprosessen.

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  April 2018 >
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS