Søk

 
 

Albue

Albuen er leddet mellom overarm og underarm. Albuesmerter er smerter i eller i området rundt albuen. De skyldes oftest skader eller overbelastninger. Særlig hyppig forekommer smerter på utsiden av albuen - såkalt epikondylitt eller tennisalbue.
Albueleddet er et hengselledd mellom humerus, som er overarmsbenet, og ulna, som er et av bena i underarmen. Det andre benet i underarmen, radius, er i kontakt med albueleddet med en liten sylindrisk formet øvre ende, radiushodet, slik at den nesten flate øvre enden er i kontakt med humerus og utsiden av den sylindriske enden glir mot ulna.

Ved rotasjon av underarmen og hånda roterer radiushodet. Det kalles supinasjon når håndflaten kommer opp, og pronasjon når håndbaken kommer opp.

Albuespissen, olecranon, er den øvre enden av ulna.

Albuen kan bøyes mye, slik at over- og underarm bare har en vinkel på ca 20 grader. Ved full utstrekking kan albuen overstrekkes, slik at den bøyer 5-10 grader andre veien.

Leddet består av bruskdekkede flater på alle de tre bena, og det er en leddkapsel som er dekket på innsiden av en glatt hinne, synovialhinnen.

Den største muskelen som bøyer albuen er biceps, som er den store muskelen på framsiden av overarmen. Den største muskelen som strekker albuen er triceps, som er den store muskelen på baksiden av overarmen.

(Kilde: wikipedia.no)

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS