Søk

 
 

Frakturotoser

En frakturortose eller funksjonell bruddbehandling som behandlingsmetoden også kalles, er en måte å behandle arm- og beinbrudd på uten gips.
En frakturortose består av tettsittende plastkapsler som dekker bruddstedet. Eventuelt leddede skinner over ledd slik at bevegeligheten i leddene blir opprettholdt mens bruddet tilheler. På denne måten både kan og skal man belaste den skadede kroppsdelen så snart som mulig. Dette for å stimulere tilhelingen ved øket blodgjennomstrømming og kontrollere bevegelsen i selve bruddet.

Ortosen blir som regel lagt på etter akuttfasen, vanligvis etter ca. 2-3 uker. Dette skjer alltid på det sykehuset som behandler skaden. Det er hevelse og bruddets fasthet som bestemmer tidspunktet. Behandlende lege er ansvarlig og ortopediingeniør/tekniker former ortosen til på det skadde benet/armen. Materialet som brukes er et plastmateriale som blir formbart etter oppvarming i varmt vann, ca. 70 grader.

Det skal alltid være en strømpe mellom ortosen og huden. En slik strømpe får man på poliklinikken.

En fysioterapeut gir egnede opptreningsøvelser og instruerer i hva man kan og bør gjøre, og hva man helst bør unngå å gjøre. Etter at ortosen er lagt blir det som regel tatt røntgen av  bruddet med ortosen på, for å være sikker på at det skal gro i en riktig stilling. Det er mulig å ta ortosen av og på, men dette må bare gjøres i samråd med legen.

De første ukene brukes normalt ortosen 24 timer i døgnet, den tas bare av på kontroll på sykehuset eller hos legen hvor kvalifisert personale tar den av og setter den på.

Får man ubehag/gnag av ortosen er det mulig å varme, forme om plasten og eventuelt polstre. Dette må gjøres av kyndig personale på poliklinikken hvor ortosen er laget. Man må IKKE begynne å klippe eller varme på ortosen selv.

Normal behandlingstid varierer, men en hovedregel er: 16 uker for leggbensbrudd og 8-10 uker for overarmsbrudd. Forsøk å motvirke tendens til hevelse ved å unngå at benet/armen henger for mye ned. Sitt med benet høyt på en krakk eller hold armen i en slynge. Beveg ankel/håndledd.

For de med benbrudd er det viktig å huske at man alltid skal ha sko på når ortosen belastes. Dette for å holde ortosen i riktig posisjon og for ikke å skli på den glatte plasten som er i ortosens fotstykke. Dette fotstykket kan bøyes helt tilbake og strømpen brettes opp slik at man får vasket foten hver dag.

Behandlende lege gir beskjed om når man kan begynne å ta ortosen av for vask og stell. Mildt såpevann kan da brukes, men det er viktig å skylle og tørke godt. Bruk gjerne en fuktighetskrem eller talkum.

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS