Søk

 
 

Nevropati

Nevropati betyr at nervetrådene blir ødelagt.
Nevropati er en vanlig fotkomplikasjon ved diabetes. Det største problemet ligger hos type 2 diabetikere over 60 år. Nevropati kan deles inn i :
Sensorisk overflatisk og dyp
Motorisk
Autonom

Den sensoriske nevropatien leder til at overbelastning og trauma på foten ikke oppdages. Berøring, temperatur og smerte kjennes dårligere eller ikke i det hele tatt. Propriosepsjon er nedsatt. Både overflatisk og dyp smertesensibilitet er også nedsatt. Motorisk nevropati rammer nervene som styrer musklene. Dette fører til mindre kraft og fleksibilitet, som igjen fører til kontrakturer. Typiske feilstillinger i foten er kavusfot, hammertær og varusfeilstilling av hælen. Autonom nevropati gir en fot uten svette og hår, huden blir tynn og blank og det oppstår lett sprekker.

Behandlingen er fotsenger og spesialsko. Ved overflatiske sår eller fare for sår brukes en sko med stiv såle og med mykt overlær uten sømmer. Dersom nevropatien har ført til sår er det også aktuelt å bruke TAFO.

 


 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  April 2018 >
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS