Søk

 
 

Regelverk spesialsko

Regelverk for stønad til spesialsko. Dette er en forenklet framstilling av NAVs regelverk og rundskriv, og kan inneholde feil og unøyaktigheter. Se lenker for utfyllende informasjon fra NAV.
Spesialsko er fabrikkmessig framstilte sko, men med bestemte egenskaper som dekker ulike behov hos brukere med spesielle behov, men som likevel ikke har behov for ortopedisk sydde sko. Spesialsko er delt i tre ulike grupper, og man må være innenfor en av disse gruppene for å få stønad til sko. Legg merke til at plass for fotsenger ikke er noen indikasjon for å få stønad til spesialsko – man må kunne forvente å få plass til fotsenger/innleggssåler i vanlige konfeksjonssko.

For å kunne kalles spesialsko må skomodellen være godkjent av NAV, det kan altså ikke søkes om stønad til andre skotyper enn de som er godkjent (f eks MBT-sko).

Det innvilges stønad på kr. 1377 ved kjøp av spesialsko. Det overskytende beløpet må brukeren betale selv, såkalt egenbetaling. For sko til voksne er egenbetalingen for tida på 600 kr. Barnesko vil ha varierende egenbetaling etter prisen på de ulike skoene. På noen modeller vil NAVs stønad dekke hele beløpet, mens enkelte dyrere vintersko kan få en egenbetaling på opptil 850 kr. For de fleste skomodellene er egenbetalingen mellom 310 og 350 kr.
Normalt ytes det stønad til 4 par sko det første bruksåret, deretter 2 par sko hvert kalenderår. Det kan være lurt å bestille time for sko før desember, da det på grunn av stor pågang kan være noe leveringstid på sko. Vedtaksdato fra NAV og leveringsdato må normalt være på samme kalenderår.


For barn i vekst kan det ytes stønad til flere par sko hvert år. Dette må begrunnes og søkes på av ortoped, barnelege, nevrolog eller fysikalsk medisiner (legespesialist). I slike tilfeller vil det bare være egenbetaling på de to første parene hvert år – resten dekkes fullt ut av NAV.

Spesialsko gruppe 1
Korrigerende fottøy for barn
Hensikten med sko i gruppe 1 er å korrigere formen på misdanede barneføtter. Dette må begrunnes i søknaden. Aktuelle diagnoser er pes adductus og pes equino varus (klumpfot).

Spesialsko gruppe 2
Sko i gruppe 2 skal for det første hindre sårutvikling hos utsatte brukergrupper, samt understøtte fotens bærende strukturer der dette er nødvendig. Det finnes ikke noen uttømmende liste over "godkjente" diagnoser som får stønad til sko. I utgangspunktet er det graden av funksjonsnedsettelse som må vurderes og beskrives av legespesialisten, og deretter kontrolleres av det lokale NAV-kontor. Likevel er det noen diagnoser der man med større grad av sikkerhet kan forutsi NAVs vedtak om stønad.
Diabetes. Her skal spesialsko forebygge utvikling av sår og sammenfall av fotens bærende strukturer, samt dempe smerter. Myke og romslige sko som ikke skal gi gnag eller trykk.
Revmatisme. Brukere med nevrogene artopatier kan få stønad til spesialsko for å gi leddvern og understøtte bærende strukturer. Her vil legens beskrivelse av funksjonsnedsettelse og eventuell fare for fotsår være avgjørende for søknaden.
Nevro-ortopediske lidelser og lignende. Dette er en sekkepost for mange lidelser med det fellestrekket at legespesialisten må beskrive en funksjonsnedsettelse, og behov for et stødig fundament som motvirker akseavvik og feilstillinger i fot og ankel. Dette legges til grunn for søknaden.
spastiske tilstander som pes equinos, pes adductus, pes equino varus og pes equino valgus.
paralytiske lidelser som poliomyelitt, anemier, Charcot-Marie-Tooth og cerebral parese.
Downs syndrom og Ehlers-Danlos' syndrom kan få stønad til sko dersom man har særlig brede føtter.
Bechterews med artritt i underekstremitetende
Polynevropati dersom skoene skal hindre fotsår
Tibialis anterior dysfunksjon
Pes cavus og Artrose må begrunnes særskilt, og man kan ikke regne med stønad med mindre man har en stor funksjonsnedsettelse.

Spesialsko gruppe 3
Dette er sko for ortosebrukere. Her er det plass for skinner eller annet som skal ned i skoen som motiverer bruk av spesialsko. Merk at vanlige dropfotskinner ikke automatisk er noen indikasjon på spesialsko, da disse skinnene normalt går ned i vanlige konfeksjonssko.

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS