Søk

 
 

Kvalitetssikringsprosjekt for benamputasjoner

Ortopediteknikk har inngått et samarbeide med Sykehuset i Vestfold(SiV) og Spesialsykehuset for Rehabilitering(SSR) om et kvalitetssikringsprosjekt for benamputasjoner og rehabilitering av disse. Systemet heter SMART(Tm) Hensikten er å gjennomføre planlegging av amputasjon, behandling og gjennopptrening etter standardiserte rutiner. Dette gir en mer forutsigbar behandlingskjede.
Dette systemet brukes på de store amputasjonsnivåene Transfemoral(lår)(TF), Knedisartikulasjon(kne)(KD) og Transtibial(legg)(TT) amputasjoner. I et optimalt behandlingsforløp skjer følgende: Etter vurdering av eventuelt karkirurg/ortopedkirurg bestemmes hvilket nivå amputasjonen skal utføres. Ved amputasjonen bestreber man seg på å bevare mest mulig av gjenstående ben under forutsetting at blodforsyning og andre forhold tillater dette. Skjelettstrukturer sages av og kanter rundes best mulig. Muskler festes og huden sys over. På leggamputasjoner(TT) legges på gips etter amputasjonen for å begrense hevelse på amputasjonsstumpen. Gips fjernes vanligvis etter 5 dager. Man bruker deretter en silikonhylse/liner som kompresjonsstrømpe. Tiden med kompresjon begynner med 1 time 2 ganger daglig og øker til 4 timer 2 ganger daglig. Ved normal tilheling av amputasjonsstumpen er det mulig å begynne gangtrening med interrimsprotese/treningsprotese på sykehuset/SSR en uke etter amputasjon. Etter ca 4 uker, når stingene er fjernet vurderes måltaking til varig protese. Den varige protesen kan bygges opp som beskrevet under proteser. Den ser da ikke ut som et vanlig ben enda, da man ønsker å ha full tilgang til alle komponenter for justering og ulike tilpassinger i begynnelsen. Den endelige ferdigstillingen med det vi kaller kosmetikk gjøres senere i forløpet, når vi ser at protesen fungerer bra. Under opptreningsopphold på SSR blir det bla jobbet med styrking av egenferdigheter slik at den amputerte har best mulig forutsetting til å klare seg selv når han kommer hjem til egen bolig igjen. Det gis fysikalsk trening og ergoterapeuter jobber med trening av hverdagslige gjøremål. En amputasjonsstump endrer seg en del etter amputasjonen. Den største forandringen skjer i reduksjon av muskelmasse, da musklene rett og slett "krymper" og blir mindre på amputasonsstumpen. Dette medfører at protesen ikke passer bra etter hvert. Ortopediingeniøren vil i den grad det er mulig prøve å justere og kompensere for den endrede størrelsen på amputasjonsstumpen. Det er ikke uvanlig å lage mer enn 1 ny protese det første året etter amputasjonen.

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  April 2018 >
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS