Søk

 
 

Kne ankel fot-ortose (KAFO)

Helbensortose eller KAFO kan være uleddet eller leddet i kneleddet. Om kneleddet kontrolleres mot tyngdekraften av egen muskelstyrke, dvs. om kneekstensjonsstyrken er nok for å holde benet strakt på egen hånd, kan en ortose med åpent kneledd være aktuell. Om kneekstensjonsstyrken ikke løfter opp kroppsvekten mot tyngdekraften behøver kneleddet låses mekanisk. Ellers gjelder de samme kriteriene som for ankelortoser. Design og materiale kan variere selv om ortosen har samme funksjon.
Helbensortose - uten ledd
En uleddet helbensortose gir ingen bevegelse i kneleddet. Den stabiliserer benet i ekstensjon i både stand og svingfasen. En fordel med ortosen er at den fordeler trykket jevnt mot ben og kneledd. I tillegg er den lett å ta på. En ulempe med ortosen er at ortosen ikke kan bøyes i kneleddet for sittefunksjon. Den lages i termoplast eller karbonfiber.

Helbensortose - med ledd

For å tillate bevegelseutslag i kneleddet kreves en form av mekanisk kneledd. En leddet helbensortose kan ha følgende funksjoner for gående:

  • Tillate fri fleksjon og ekstensjon i kneleddet
  • Tillate fri fleksjon og begrense ekstensjonen i strekt nøytralposisjon(mot overstrekk i kneleddet)
  • Begrense fleksjon i kneleddet, dvs. beholde ekstensjonen, med hjelp av låsbart mekanisk kneledd.


Helbensortose med åpent kneledd

En helbensortose med fri ekstensjon og fleksjon forutsetter full kneekstensjonsstyrke og delvis knefleksjonsstyrke. Ortosen stabiliserer kneleddet mot varus- og valgusstillinger og forebygger vridninger av underben og kneledd. En ortose med tilbaketrukket mekanisk kneledd dvs. plassert bak i sagitalplanet kan brukes hvis det ikke er full muskelstyrke i kneekstensjonene.

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS