Søk

 
 

Forhøyelses proteser(Dysmeli)

Protesetilpasning til de forskjellige former for medfødte misdannelser er noe av det mest krevende innen protetikk. Ingen av tilfellene er lik den andre. Her gis det rikelig anledning til å finne frem det beste i sin kreativitet. Måltakning skjer ved hjelp av gipsavstøpning. Den delen som er i kontakt med kroppen er spesialtilpasset. Et stort repertoar av protesepassdeler finnes på markedet slik at de fleste tilfeller dekkes av dette. Noen gang blir man nødt til å lage enkelte komponenter selv noe som gir en ekstra utfordring.
Begrepsforklaring: Dysmeli = medfødt mangel av en eller flere skjelettdeler
av gresk: dys = mangel    melos = lem
                           

Transversal  ->  som går på tvers
Longitudinal ->  som angår eller følger lengderetningen

Misdannelser av ekstremitene forekommer i helt bestemte former og typer som vi må skille fra hverandre.

Transversal
medfødt amputasjonslignende ekstremitetsstump med transversalt forløpende stumpavslutning. En - og dobbel-sidighet,symetrisk og asymetrisk forekomst og i kombinasjon med misdannelser på øvre og nedre ekstremiteter.På stumenden finnes det ofte arrete hudinntrekninger.Peros (gr.)= forkrøplet

Longitudinal
Foten eller hånden sitter direkte på bekkenet hvs.skulderen.Noenganger er denne kroppsdelen deformert.Mellom fot ogbekken (hånd og skulder)finnes ingen andeler av lange rør-knokler. Klassiske Phokomelier er sjeldne (jfr.Gruber)En lengdeøkning av slike misdannelser i vokseperioden kanikke forventes
                   
Longitudinal
kaller man misdannelser som har Hypoplasier eller Aplasier av en eller flere rørknokler som følge og som viser til enviss veksttendens i de fleste tilfeller.Prognostisk og diagnostisk er dette av betydning.Alle så kalte defekter av de lange rørknoklene tilhøreraltså gruppen Ektromeli
                                 
Aplasi
kalles tilstanden hvor organer(knokler,muskler,ledd osv.)mangler eller er mangelfullt utviklet. Aplasien kan være total (hele rørknokler mangler)eller parsiell (bare en delsom mangler)

Hypoplasi
Organet har bevart sin form men er ikke fullt utviklet.Om begge tilstandsbilder ( Aplasi og Hypoplasi) brukesogså begrepet "Defekt"

Protesetilpasning skjer vanligvis allerede i barnets første leveår. For eksempel ved å tilpasse en krabbeprotese før barnet har begynt å gå. Målet med en slik tidlig protesebruk er å forberede barnet på sin situasjon og at protesen skal føles som en naturlig del av kroppen. Det sier seg selv at tilpasningen er tidkrevende og noe som må gjøres kontinuerlig i barnets vokseperiode.

 

 

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS