Søk

 
 

Lårprotese/Transfemoral amputasjon

Protese for transfemoralt amputasjonsnivå. For amputasjonsnivå fra hofte og over ankel kalles på latin Transfemoral amputasjon, i vanlig norsk tale låramputasjon.
Lengden på amputasjonsstumpen kan variere noe. Dette skyldes bla årsaken til amputasjon og hvor mye kirurgen har kunnet ta vare på av gjennværende vev på låret. Vanligvis er lengden på stumpen mellom 1/3 til 2/3 av totale lengden på lårbenet. Ved en opptimalt utført amputasjon er skjellettet avrundet og muskler hud sydd over.
En lårprotse bygges vanligvis opp av følgende hovedkomponenter:

Innerhylse/Liner
protesehylse
festeannordning som ventil eller f eks pinnlås. Ved ventil/vakuum brukes en vakummansjett.
kneledd
rør
fotdel.
Ortopediingeniøren hjelper protesebrukeren med å finne de materialer og komponenter som vil være mest hensiktsmessige og optimale i for hver enkelt.


Innerhylsen kalles ofte en liner(engelsk uttale..) og er nå gjerne laget i silikon eller lignende gummiartet materiale. Det finnes i dag et stort utvalg av linere i mange standard størrelser som anslagsvis vil passe 90% av de benamputerte. Ved behov kan det spesialstøpes linere. Etter at bruken av silikon/gummilinere har tatt seg opp fra begynnelsen av 1990 tallet har det blitt færre protesebrukere som har frottestrømper/ullstrømper som innerste lag mot amputasjonsstumpen. Hvor det tidligere var vanlig med remmer og seletøy for å feste protesen brukes det oftest enten en pinnelås som festes rett mot lineren eller vakuum med ventil i bunnen av protesen. Dette gjør av og påtaking betydelig enklere og mer stabilt en tidligere.
Protesehylsen er det som tas individelt mål til. Måltaking kan gjøres med dataskanning eller gips. En protesehylse kan støpes i ulike materialer, ofte glassfiber eller carbon. I noen tilfeller støpes lårprotesen med en fleksibel mellomhylse og en hard ramme rundt. Dette gir en lett og sterk protesehylse som tilgodeser komfort ved bevegelse og sitting. Det kan brukes mange ulike farger i støpen.
Låsemekanisme/festannordning: Ofte pinnlås, snørelås. Ved bruk av vakuum settes det en enveisventil i bunnen av protesehylsen. Noen linere har en vakuum tettering som muliggjør bruk av vakuum.
Kneledd for benproteser finnes i mange utførelser og med ulike funksjoner. Noen kneledd har en enkel manuell låsefunksjon som gjør benet stivt, men trygt å stå og gå på. Andre er mer avanserte og gir ulik grad av trygghetsfølelse ved bruk. De dyreste har elektronisk/datastyrte funksjoner som gjør det lettere for enkelte brukere å gå enda bedre med protese enn med konvensjonelle kneleddstyper. De mest avanserte kneleddstypene forutsetter at brukeren har styrke og funkjon til å gå med ulik ganghastighet i variert terreng for å få full utbytte. Vekten på disse gjør at det ikke er hensiktsmessig å bruke slike kneledd på samtlige brukere.
Proteseføtter finnes i mange former og funksjoner. Fra de enkleste og letteste som er såkalt passive føtter til energilagrende føtter med elektronisk styring av helhøyde samt dynamisk tilpassing til gange i motbakke/utforbakke.
I enkelte tilfeller har man kunnet operere inn en titanskrue rett i skjellettet(Dette gjelder kun på lår og armamputasjoner, ikke leggamputasjoner). Protesen monteres da direkte til denne skruen uten bruk av andre strømper eller remmer for å feste protesen med.

 

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS