Søk

 
 

Leggprotese/Transtibial amputasjon

Protese for transtibialt amputasjonsnivå. For amputasjonsnivå under kne og over ankel kalles på latin Transtibialt amputasjon, i vanlig norsk tale leggamputasjon.
Lengden på amputasjonsstumpen kan variere noe. Dette skyldes bla årsaken til amputasjon og hvor mye kirurgen har kunnet ta vare på av gjennværende vev på leggen. Vanligvis er lengden på stumpen mellom 12-25 cm(voksen) Ved en opptimalt utført amputasjon er skjellettet avrundet, muskler og hud sydd over. Man prøver å unngå skarpe kanter på skjellettet.

En leggprotse bygges vanligvis opp av følgende hovedkomponenter:
Innerhylse/Liner
protesehylse
festeannordning som ventil eller f eks pinnlås. Ved ventil/vakuum brukes en vakummansjett.
rør
fotdel.

Ortopediingeniøren hjelper protesebrukeren med å finne de materialer og komponenter som vil være mest hensiktsmessige og optimale i for hver enkelt.
Innerhylsen kalles ofte en liner(engelsk uttale..) og er nå gjerne laget i silikon eller lignende gummiartet materiale. Det finnes i dag et stort utvalg av linere i mange standard størrelser som anslagsvis vil passe 90% av de benamputerte. Ved behov kan det spesialstøpes linere. Etter at bruken av silikon/gummilinere har tatt seg opp fra begynnelsen av 1990 tallet har det blitt ferre protesebrukere som har frottestrømper/ullstrømper som innerste lag mot amputasjonsstumpen. Hvor det tidligere var vanlig med remmer og seletøy for å feste protesen brukes den oftest enten en pinnelås som fester rett mot lineren eller vakuum med ventil i bunnen av protesen. Dette gjør av og påtaking betydelig enklere og mer stabilt en tidligere.

Protesehylsen er det som tas individelt mål til. Måltaking kan gjøres med dataskanning, gips eller måltaking med direkte støp med ICEX. En protesehylse kan støpes i ulike materialer, ofte glasfiber eller carbon. Dette gir en lett og sterk protesehylse. Det kan brukes mange ulike farger i støpen.

Låsemekanisme/festannordning: Ofte pinnlås, snørelås. Ved bruk av vakuum settes det en enveisventil i bunnen av protesehylsen. Noen linere har en vakuum tettering som muliggjør bruk av vakuum. Ellers må man bruke en silikon/gummimansjett som tetter fra yttersiden av protesehylsen og opp på låret.
Proteseføtter finnes i mange former og funksjoner. Fra de enkleste og letteste som er såkalt passive føtter til energilagrende føtter med elektronisk styring av helhøyde samt dynamisk tilpassing til gange i motbakke/utforbakke.

 

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  Mars 2018 >
Ma Ti On To Fr
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS