Søk

 
 

Pes Cavus/Hulfot

PES CAVUS eller HULFOT er karakterisert av forøket fothvelving slik at foten blir hul eller høyvristet. Foruten de primære forandringene som gir hulfoten, kommer det etterhvert til en rekke sekundære forandringer og ofte er det slik at disse etter hvert blir mer plagsomme enn de egentlige, prinsipielle deformitetene.
Det er vanlig å dele pes cavus inn i to typer: pes cavus simplex og pes cavo varus. Ved pes cavus simplex som er en mild form, blir belastningforholdene ganske akseptable.

Verre er det ved den alvorlige formen, pes cavo varus. Her er feilstillingen fiksert og det blir store belastningsskader. Forfoten står fiksert i pronasjonsstilling og hvis hele forfoten skal nå ned til belastning, må det oppstå varusfeilstilling i helen. På grunn av varusfeilstillingen er disse pasientene også utsatt for tendens til ankeldistorsjon.

DIAGNOSE : Diagnosen er for så vidt lett. Ved de mildere former er det imidlertid vanskelig å avgjøre hva som er en patologisk fot og hva som er en normal høyvristet fot. Et kriterium er at midtre delen av laterale fotkant normalt når ned til underlaget ved belastning.

BEHANDLING : De fleste pasienter med pes cavus føtter får ikke problemer før de kommer i tenårene. De henvender seg derfor ikke til lege. På store barn er det for sent å korrigere de primære forandringene, vi må stort sett rette behandlingen mot de sekundære plagene. Konservativ behandling på store barn og voksne består i å lage spesialstøpte ortopediske fotsenger disse bør tilpasses i ortopediske spesialsko der plassproblemer i pasintents egne sko blir et problem. Disse hjelpemidlene kan søkes på via NAV for refusjon. Dette må gjøres via en legespesialist som har rekvisisjonsrett.

AKTUELLE HJELPEMIDLER :

KILDER : Fotlidelser ( Lorentz Rolfsen )

Verktøylinje

For time til Ortopediteknikk

Spesialister, fastleger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til Ortopediteknikk for vurdring hos ortopediingeniør eller spesialist i ortopedi angående ortopediske hjelpemidler.

Kalender

  April 2018 >
Ma Ti On To Fr
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Kommende aktiviteter

Ingen aktiviteter
CorePublish CMS